Det korte svaret på dette er: Nei.
Men det er selvsagt nyanser i dette, og den litt lenger forklaringen på dette er som følger:
Normalt sett skal det ikke være nødvendig med hyppig lufting av radiatorene etter de første 2-3 årene med drift. Da har systemet fått tid til å kvitte seg med luften i vannet, og anlegget inneholder såkalt «dødt» vann, som betyr at det er fritt for oksygen og derfor stabilt.
Når kan behovet for lufting oppstå?
Hvis det utføres arbeid på varmeanlegget, som krever tapping og påfylling av nytt vann, kan det introduseres oksygenholdig vann i systemet. Dette kan føre til at luften samler seg i radiatorene, og behovet for lufting kan oppstå på nytt. Men det krever ofte betydelig tapping og påfylling av vann før dette blir et større problem for anlegget.
Lufting og trykkfall
Når flere beboere samtidig lufter radiatorene, kan det oppstå trykkfall i systemet. Dette gjør at de øverste leilighetene ikke får nok trykk til å føre varmen effektivt frem til radiatorene. Det er derfor viktig å unngå unødvendig lufting, spesielt hvis du opplever at radiatoren ikke gir tilstrekkelig varme.
Temperaturvariasjoner og varmelevering
I overgangen til kaldere årstider kan det føles som om radiatorene ikke gir nok varme, men dette skyldes ofte ustabilitet i varmekurven på anlegget når utetemperaturen svinger mye. Det betyr ikke nødvendigvis at det er luft i radiatorene.
Vi oppfordrer derfor alle beboere til å avvente med å lufte radiatorene med mindre det er åpenbare tegn på luft i systemet, slik som klukkende lyder eller store temperaturforskjeller i radiatoren. Har du spørsmål eller problemer med varmen, ta kontakt med styret eller vaktmester for råd.